Disaster recovery فرآیند از سرگیری عملیات های سازمان شما، پس از وقوع یک رویداد ناگوار است. این فرآیند دستیابی دوباره به داده‌ها و اپلیکیشن‌ها و ارتباطات ، پس از وقوع حوادث ناگوار و پیش بینی نشده را فراهم می کند. برای این کار به یک طرحِ از پیش مشخص نیاز دارید ، طرح بازیابی حوادث (DRP) ، چرا که به هنگام وقوع آن رویداد دیگر زمانی کافی برای فکر کردن به واکنش خود، نخواهید داشت.

آیا طرحی که برای disaster recovery در نظر گرفته‌اید از شما در برابر حملات باج‌افزارها، خرابی سخت‌افزارها و رویدادهای طبیعی حمایت می‌کند؟ امروزه بسیاری از سازمان‌ها راهکارهای disaster recovery و بکاپ را پیاده‌سازی می‌کنند اما این به تنهایی پایان کار نخواهد بود. اینکه شما راهکارها و فرآیندهای disaster recovery معتبر و تایید شده‌ای را برگزیده باشید، اهمیت بسیاری دارد. شما باید نقاط آسیب‌پذیری خود را بیابید و پیش از وقوع یک رویداد حقیقی، آنها را اصلاح نمایید. برای دستیابی به disaster recovery plan مختص به خود با راهکارهای ما همراه شوید.

طرح بازیابی حوادث (DRP)

Disaster recovery Plan یا طرح بازیابی از حوادث در واقع نوعی بیمه برای منابع IT سازمان شما در زمان وقوع فاجعه به شمار می رود. نیازی نیست که طرح بازیابی حوادث (DRP) طرحی پیچیده باشد. فقط باید محتویات پایه و مورد نیاز برای پشتیبان گیری و اجرای پشتیبان در صورت بروز اتفاقات بد را در بر داشته باشد.

سازمان ها می توانند از سرویس های متنوع و رنج وسیعی از محصولات برای حافظت از سیستم ها و دیتای خود استفاده کنند.

نرم افزار های متنوع بک آپ گیری و پشتیبان گیری از دیتا ، سیستم عامل ها ، تنظیمات شبکه و …..

سرویس های چون HA ، Fail over و Redundancy و ….

محصولاتی ذخیره سازی حرفه ای شرکت هایی چون EMC

اما لزوماً باید در هر طرح بازیابی حوادث (DRP) مناسب، چند نکته مهم وجود داشته باشد:

اکثر سازمان ها و شرکت ها درست زمانی که سیستم دچار مشکل شود و یا دیتای ارزشمند خود را از دست میدهند به یاد بک آپ گیری از فایل ها و سیستم های خود می افتند. بنابراین باید طرحی برای پشتیبان گیری از فایل های مهم خود به صورت منظم و روتین داشته باشید تا بتوانید در صورت وقوع حوادث آنچه را از دست داده‌اید بازیابی کنید.

سرویس های پشتیبان گیری متنوعی وجود دارد که از طریق یک آن می توانید از مجموعه خود پشتیبان گیری کنید. اگر به سرویس های Cloud دسترسی ندارید می توانید با تهیه یک دستگاه ذخیره سازی و پشتیبان گیری خارجی از این اطلاعات در داخل مجموعه خود نگهداری کنید.

اما هر روشی را که انتخاب کرده‌اید، مطمئن شوید به صورت روتین و منظم پشتیبان‌گیری انجام شود. بعلاوه، باید به صورت دوره ای یک کپی از نسخه پشتیبان را بازیابی کنید تا از صحت عملکرد آن اطمینان یابید . همچنین پشتیبان‌گیری از اطلاعات در خارج از مجموعه بسیار مهم است چراکه اگر همان آتشی که کامپیوتر را از کار انداخته است نسخه پشتیبان را هم از بین برد، دیگر چیزی برای بازیابی وجود نخواهد داشت.

در هنگام بروز حوادث و پس از آن ممکن اطلاعات زیادی از دست برود و دسترسی به اشخاصی که اطلاعات حیاتی را در اختیار دارند زمان بر و گاهی اوقات غیر ممکن باشد. از این رو مستند سازی تمامی اطلاعات امر بسیار حیاتی است که مدت ها پیش از بروز حوادث باید انجام شود تا در موارد ضروری جمع آوری این اطلاعات به سرعت و آسانی انجام شود.

این اطلاعات می تواند شامل:

– اطلاعات ساخت، مدل، کانفیگ و تنظیمات و گارانتی دستگاه‌ها

– حساب‌های کاربری و کلمات عبور ( سرور ها ، تجهیزات شبکه ، ایمیل ، اینترنت ، روترهای بیسیم ، حساب‌های ادمین و بایوس … )

– تنظیمات شبکه ( آدرس‌های IP تمام کامپیوترهای سازمان، قوانین فایروال ، اطلاعات دامنه ، اسامی سرورها )

– اطلاعات مجوز نرم افزار ( فهرست نرم افزارهای نصب شده ، لایسنس‌ها برای نصب مجدد ، اطلاعات نسخه )

– شماره‌های تماس پشتیبانان ( سرویس‌دهنده اینترنت ، مدیران شبکه ، پشتیبانی فنی )

و …..

همچنین باید طرحی داشته باشید که در صورت طولانی شدن مدت از کارافتادن سرویس‌ها (به بیش از چند روز) پس از یک حادثه ،چه اقداماتی انجام دهید تا بتوانید سرویس های حیاتی را پوشش دهید. شما باید مراکز جایگزین احتمالی برای میزبانی سرورها ، در صورت غیر قابل استفاده شدن تجهیزات برای مدت زمان طولانی مشخص کنید.

سوالاتی از این قبیل بپرسید:

– با توجه به نیازهای کسب و کار، چه مدت زمان از کار افتادگی سیستم قابل تحمل است ؟

– اولویت بازگردانی با کدام سیستم‌ها است (کدام سیستم ها باید زودتر راه اندازی شوند) ؟

– چه میزان بودجه به آماده سازی و عملیات بازیابی حوادث اختصاص داده می‌شود ؟

برای انتقال دیتا از محل پشتیبان به کامپیوترهای جدید، و یا انتقال فایل ها از مراکز جایگزین به سرور اصلی پس از بازگشت به حالت عادی، باید یک طرح انتقال داشته باشید.

طرح بازیابی حوادث (DRP) خود را مرتباً آزمایش و بروز رسانی کنید. اطمینان حاصل کنید که طرح بازیابی حوادث (DRP) شما طبق آخرین تغیرات (مراکز تماس بروزشده، اطلاعات نسخه نرم افزار، غیره) بروز شده است.  لاگ‌ها را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید نسخه‌های پشتیبان مطابق تنظیمات شما اجرا می‌شوند. و پس بازگشت به حالت عادی همچنان به پشتیبان گیری از دیتا ادامه دهید.

© کپی رایت متعلق به شرکت سامانه های اطلاعاتی فاراد می باشد .